Pozar Sovljak2 e1677584497687 - МУП ПОДСЕЋА: СУТРА ЈЕ ВАЖАН ДАН!
ИСТАКНУТО ТРАКА

МУП ПОДСЕЋА: СУТРА ЈЕ ВАЖАН ДАН!

pin - МУП ПОДСЕЋА: СУТРА ЈЕ ВАЖАН ДАН!

У Републици Србији сутра ће се низом манифестација обележити Светски дан цивилне заштите 1. март, с циљем да се укаже на значај и улогу служби цивилне заштите у случају свих типова несрећа и катастрофа и суочавању са њима, као и да им се ода признање за све напоре, жртве и подвиге.

Цивилна заштита представља организовани одговор државе на опасности које угрожавају становништво, материјална добра и животну средину у случају ванредних ситуација, које превазилазе могућности редовног деловања надлежних органа.

Такође, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова интензивно ради на јачању цивилне заштите, а до сада је формирано 111 специјализованих јединица.

Основну обуку прошло је око 2.800 припадника који су распоређени у специјализоване јединица цивилне заштите за  гашење пожара, спасавање на води и под водом, пружање прве помоћи, радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, спасавање из рушевина, збрињавање и слично.

За специјализоване јединице цивилне заштите које су прошле основну обуку, сваке године се одржавају тренинзи где се увежбавају и обнављају стечена знања. Међународна организација за цивилну заштиту која промовише рад служби цивилне заштите широм света и указује на значај њихове сарадње и потребе солидарности у заједничкој борби, на Генералној скупштини 1990. године установила је 1. март као Светски дан цивилне заштите. Тог дана, 1972. године усвојен је статут ове организације као оквир њеног деловања.

(Саопштење МУП – Сектор за ванредне ситуације)

Related Images: